سینک ظرفشویی زمانی صرفا یک وسیله کاربردی برای شست و شوی ظروف بود؛ زمانی که آشپزخانه در گوشهای از خانه و فقط برای آشپزی در نظر گرفته میشد. اما حالا دیگر دیوارها برداشته شده و آشپزخانه و وسایل آن تغییر کردهاند. با این وجود، سینکها هنوز همان سینکهای گذشته هستند. تنها کاربردشان همان شست و شو است و بس! در حالی که سینک میتواند بخشی از زیبایی و جذابیت دکوراسیون آشپزخانه باشد.
اما کدام نوع سینک میتواند آشپزخانه ما را جذابتر کند؟ کدام سینک میتواند به بهترین شکل پاسخگوی نیازهای روزمره ما باشد؟ با بررسی و مقایسه انواع سینک ظرفشویی به جواب این سوال میرسیم.
انواع سینک ظرفشویی بر اساس جنس
برندهای تولیدکننده، انواع سینک ظرفشویی آشپزخانه را از جنسهای گوناگونی مانند شیشه، سنگ، فلز و….تولید میکنند. اما مهمترین و پرکاربردترین متریال مورد استفاده در ساخت سینک، استیل و گرانیت است که در این مقاله به مقایسه این دو مدل سینک ظرفشویی میپردازیم و نکات مثبت و منفی هر یک از آنها را بررسی میکنیم.
سینک ظرفشویی آشپزخانه استیل
یکی از محبوبترین گزینههای موجود در بازار، سینک ظرفشویی استیل است. این مدل، از فلز ضد زنگ ساخته شده و به سادگی با انواع سبکهای دکوراسیون داخلی هماهنگ میشود. حدودا، 70 درصد آشپزخانهها در ایران، با سینک ظرفشویی استیل طراحی و اجرا میشود. در ادامه مقاله، جوانب مثبت و منفی سینک استیل را با هم بررسی میکنیم:
نکات منفی
- پر سر و صدا؛ هر اندازه که ضخامت ورق استیل کمتر باشد، این سر و صدا بیشتر میشود
- لکههای آب، رسوبات، اثر انگشت و لک را نشان میدهد
- مقاومت پایین در برابر خراشیدگی
- نداشتن رنگبندیهای متنوع
نکات مثبت
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
- تمیز کردن آسان
- مقاومت زیاد در برابر لکه، گرما و زنگزدگی
- نسبت به سایر گزینهها، سبکتر و نحوه نصب آنها انعطافپذیرتر
سینک ظرفشویی گرانیتی
سینک ظرفشویی گرانیتی، یکی از بهترین گزینههای پیشرو موقع خرید سینک ظرفشویی و بادوامترین مدل موجود در بازار است. ضمن اینکه از نظر زیبایی هم یک سر و گردن بالاتر از سایر سینکهاست. سینک گرانیتی، از مخلوط 80 درصد پودر گرانیت با 20 درصد رزین ساخته میشود.
دلایل زیادی وجود دارد که صاحب خانهها، به جای انتخاب سینکهای استیل همیشگی، سینک گرانیتی انتخاب کنند. در این قسمت از مقاله، مهمترین این نکات را بررسی میکنیم که ببینید آیا سینک گرانیتی برای آشپزخانهتان مناسب است یا نه.
نکات منفی
- گرانتر از سینکهای استیل
- حساس به مواد شمییایی پاک کننده
- در حمل و نقل، سنگینتر و شکنندهتر هستند و به یک صفحه کابینت، محکمتر برای نصب نیاز دارند
- سقوط وسایلی مثل بشقاب و لیوان درون سینک، باعث شکسته شده این وسایل خواهد شد.
- نیاز به نگهداری مرتب دارد و بعد از هر استفاده باید تمیز شود
نکات مثبت
- بسیار سخت و بادوام
- طیف گسترده رنگها، از روشن تا تیره
- مدلهای متعدد و متناسب با تمامی سبکهای دکوراسیون آشپزخانه
- مقاومت در برابر حرارت، بیشتر از استیل
- در برابر خراشیدگی، بسیار مقاوم
- سطح سینک آنتی باکتریال است که تمیز کردن را آسان میکند
- ضد لکه، لکههای آب روی سینک باقی نمیماند
- صدای مرده، سر و صدای کمتر¬¬ در مقایسه با سینکهای استیل
انواع سینک ظرفشویی بر اساس کاربرد
شاید فکر کنید موقع خرید، فقط به یک سینک با جنس مناسب، برای آشپزخانهتان احتیاج دارید. اما، در انتخاب سینک ظرفشویی که عملکرد خوبی داشته باشد، باید موارد زیادی را در نظر بگیرید.
انواع سینک ظرفشویی، از نظر تعداد لگن و سینی متفاوت هستند و انتخاب یک یا دو لگن بودن سینک به اولویت شخصی و نحوه استفاده شما از سینک آشپزخانه بستگی دارد.
سینک تک لگن
سینکهای تک لگن، همانطور که اسمشان مشخص است فقط یک لگن دارند و انتخابی محبوب برای خانههای کوچک هستند. همچنین، اگر در آشپزخانه ماشین ظرفشویی دارید، سینک تک لگن انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.
نکات منفی
- امکان جداکردن ظروف تمیز از کثیف را داخل سینک ندارید.
نکات مثبت
- سینکهای تک لگن، در اندازههای جمع و جورتری ساخته میشوند و برای آشپزخانههای با متراژ کمتر، یک گزینه ایدهآل هستند.
- تمیزکردن سینک تک لگن، راحتتر و سریعتر است.
- قیمت سینک تک لگن، نسبت به سینک دو لگن پایینتر است.
سینک دو لگن
سینکهای ظرفشویی دو لگن، با دو لگن هم اندازه و گاهی با اندازههای متفاوت ساخته میشوند. این مدل برای خانوادههای بزرگتر که ظروف زیادی برای شستوشو دارند، مناسب است.
نکات منفی
- ابعاد سینک دو لگن، بزرگتر است و فضای زیادی از صفحه کابینت را اشغال میکند.
- نصب سینک دو لگن، نسبت به مدلهای تک لگن دشوارتر است.
- به دلیل اینکه کاسه سینک کوچکتر است، شستوشوی ظروف بزرگ مثل قابلمهها سختتر است.
نکات مثبت
- شستوشو در سینک دو لگن راحتتر است. در یک لگن ظروف را بشویید و آبکشی کنید و از لگن دیگر، برای شستوشوی میوه و سبزی استفاده کنید.
سینک با سینی یا بدون سینی
سینک با سینی، رایجترین و کاربردیترین مدل سینک آشپزخانه است که در اکثر خانههای ایران استفاده میشود.
اگر پخت و پز و شستوشوی زیادی در فضای آشپزخانه دارید، سینک با سینی انتخاب کنید. هنگام تهیه غذا، به راحتی تخته برش خود را روی سینی قرار دهید یا از این فضا برای قرار دادن آبچکان و خشککردن ظروف استفاده کنید.
مهمترین عیب سینک ظرفشویی با سینی، این است که فضای بیشتری از صفحه کابینت را اشغال میکند و نسبت به مدلهای بدون سینی گرانتر است.
همچنین داشتن سینک با سینی، به این معنی است که همیشه باید شیارهای آن را با یک برس نرم یا مسواک تمیز کنید.
اگر به زیبایی آشپزخانه اهمیت بیشتری میدهید، سینک بدون سینی، تمیزتر و مدرنتر به نظر میرسد. همچنین، این مدل نسبت به سینک با سینی، فضای کمتری از صفحه کابینت را میگیرد و ارزانتر است.
سینک ظرفشویی روکار یا زیرکار
بعد از انتخاب جنس و کاربرد سینک ظرفشویی، نوبت به این میرسد که از بین سه مدل سینک روکار، توکار و زیرکار انتخاب کنید.
سینک ظرفشویی روکار
سینک روکار، زمانی متداولترین نوع سینک آشپزخانه بود. در نصب سینک روکار، لبههای آن در بالای صفحه کابینت قرار میگیرد و نصب راحتتری دارد. این مدل، برای کسانی که حوصله و وقت زیادی برای خشککردن لبههای سینک ندارند، مناسب است و شما را از دردسر پوسیدگی و بادکردن صفحه کابینت نجات میدهد. قیمت سینک روکار پایینتر و نصب آن سادهتر از سینک توکار و زیرکار است. با این وجود در سینکهای ظرفشویی روکار، تکههای غذا به راحتی زیر لبه ظرفشویی گیر میکند و این موضوع باعث ایجاد کپک و باکتری میشود. ضمن اینکه از لحاظ ظاهری معمولیترین نوع سینک است و جذابیت خاصی ندارد. به همین دلیل است که استفاده از سینک روکار به تدریج در حال کاهش است.
سینک ظرفشویی توکار
سینک ظرفشویی توکار یکی از انواع مدرن سینک است که داخل فضای مخصوص خود قرار میگیرد و برخلاف سینکهای روکار، لبههای آن از بیرون دیده نمیشود. اگرچه خشک کردن فضای اطراف سینک توکار کمی اذیت کننده است اما از نظر خیلیها جذابیت و ظرافت ظاهری خاص این نوع سینک و زیبایی که به آشپرخانه میدهد ارزشش را دارد.
معایب سینک توکار
- نصب تخصصی
- نیاز به خشک کردن اطراف سینک بعد از هر بار شست و شوی ظروف
مزایای سینک توکار
- طراحی مینیمال و جذابیت ظاهری
- متناسب با دکوراسیون آشپزخانههای مدرن
سینک ظرفشویی زیرکار
در این مدل سینک ظرفشویی، زیر صفحه کابینت نصب میشود و هیچ لبهای از بیرون مشخص نیست. در اکثر آشپزخانههای مدرن و امروزی از سینک ظرفشویی زیرکار استفاده میشود. سینکهای زیرکار، برای کسانی که به زیبایی اهمیت بیشتری میدهند و با خشککردن کابینت بعد از هر استفاده مشکلی ندارند، مناسب است.
معایب سینک زیرکار
- نصب سینک ظرفشویی زیرکار، تخصصی و هزینهبر است.
- استفاده از سینک ظرفشویی زیرکار، مراقبتهای خاصی دارد و از آنجا که سینک ظرفشویی لبهای ندارد باید محتاط باشید و سینک را بیش از حد سنگین نکنید.
مزایای سینک زیرکار
- ظاهر مدرن و جذاب
- جمع و جور و متناسب با آشپزخانههای کوچک
- تمیز کردن صفحه کابینت با داشتن سینک ظرفشویی زیرکار، سادهتر میشود. به راحتی خوردهریزها و هر کثیفی دیگری را از لبه آن جارو و تمیز میکنید.
- برای تمیز کردن قابلمههای بزرگتر، بهتر است.
و در پایان
اینکه کدام سینک را از بین انواع سینک ظرفشویی انتخاب کنید، فقط به نیازها و ترجیحات سبک زندگیتان بستگی دارد. بنابراین قبل از انتخاب و خرید سینک مورد نظرتان، ابتدا نیازها و انتظارات خود را روشن کنید.
مثلا اگر زیبایی و به روز بودن آشپزخانهتان بیشترین اهمیت را برایتان دارد، سینک گرانیتی انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. یا اگر در یک آپارتمان نقلی زندگی میکنید بهتر است یک سینک زیرکار یا روکار تک لگن بخرید تا در استفاده از فضا صرفه جویی شود.